Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Turistattraktion på oplagsplads

Dobbeltkrumme flader og uden hverken lige linjer eller rette vinkler. På en oplagsplads i Aarhus står den måske mest komplicerede betonkonstruktion, der nogen sinde er støbt.

Normalt er oplagspladser jævnt kedelige. Men hos Paschal-Danmark A/S behøver man ikke være interesseret i forskalling for at kigge nysgerrigt ind gennem trådhegnet. Virksomhedens ny overdækning for regnfølsomt materiel er en meget avanceret og kompliceret betonkonstruktion, der nok skal blive lidt af en turistattraktion for betoninteresserede i Aarhus og omegn.

Overdækningen er 24 m lang, 6 m bred og 6 m høj. Den er støbt af 25 kubikmeter beton med dobbeltkrumme overflader og en yderst kompliceret armeringsstruktur som led i EU-projektet TailorCrete, som Paschal-Danmark er en af deltagerne i. Betoncentret på Teknologisk Institut var projektleder.

Formålet med TailorCrete var at udvikle metoder til industrialiseret produktion af unikke betonkonstruktioner – uden de store omkostninger, der følger med håndværksmæssig produktion. Konstruktionen i Aarhus er resultatet af en demonstration af principperne i fuld skala.

Projektet har arbejdet med digitalt design, nye forskallingsmetoder, robotfremstilling af armering ud fra en 3D-model, robotfræsede støbeforme og selvkompakterende beton til de komplicerede støbninger.

Væggene blev støbt i forme af EPS (polystyren/flamingo), der blev fræset ud af EPS-blokke af en industrirobot, som fik data direkte fra en 3D-model.

En tynd, fleksibel gummimembran, som betonen selv presser på plads, sørgede for, at betonen kunne slippe formen. Både membran og form kan derfor genbruges til nye støbninger, og udtjente forme kan uden problemer sendes til genanvendelse. I det konkrete tilfælde er 90 kubikmeter EPS efterfølgende blevet til fiskekasser.

Dækket er støbt med ’Multi-edge formwork’, som er en videreudvikling af traditionel pladeforskalling. Beton- og armeringsarbejdet blev udført af MT Højgaard.

Relaterede artikler