Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Første danske forsøg med betonprint

I udlandet har der været fuld gang i betonprinterne de seneste år – uden at teknologien har fået sit helt store gennembrud. Men nu kommer Danmark også på banen med to nye projekter.

I Kina bygger de hele kontorbygninger, på Filippinerne kan du bo i et 3D-printet hotelværelse – og nu vil Danmark også med på betonprint-bølgen.

Betonprint med udfordringer
Ifølge Ing.dk er forskerne fra laboratoriet Fablab på Roskilde Universitet godt i gang med de første forsøg med at printe beton på dansk grund. De har indtil videre skabt en gitterkonstruktion, der kan printe elementer på op til 5 x 5 x 5 meter – men det går endnu ikke helt gnidningsløst.

»Det er relativt nemt at printe med beton. Men det er svært at undgå, at det splatter ud. Man er eksempelvis nødt til at justere betonens hærdetid efter, hvor stort et objekt, man er i gang med at printe. Hvis det hærder for hurtigt, kan du ikke få lagene til at binde på hinanden, og hvis det hærder for langsomt, splatter det ud under vægten af de næste lag,” fortæller specialkonsulent Nicolas Padfield fra RUC til Ingeniøren.

Flere spillere på banen
Fablab er ikke de eneste, der er i gang med at knække koden for betonprint herhjemme. Teknologisk Institut (TI) har fået en ny resultatkontrakt, hvor de skal finde ud af, hvordan danske byggevirksomheder kan få glæde af den nye teknologi.

Læs hele artiklen ’Nu starter danske forsøg med betonprint’ på ing.dk

Relaterede artikler