Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

En rystende god sidegevinst

Med den selvkompakterende betons indtog i Danmark i starten af 00’erne var det slut med rystende, lange arbejdsdage ved vibrationsmaskinerne. Arbejdsmiljøet hos jord- og betonarbejderne blev med ét markant forbedret.

Foto: Teknologisk Institut.

Selvkompakterende beton, også kaldet SCC (Self Compacting Concrete), har vundet sit indpas i betonbranchen. I første omgang var meningen, at SCC skulle løfte kvaliteten og øge effektiviteten af støbningsprocessen. Men for arbejderne i betonbranchen er der fulgt en gave fyldt med arbejdsmiljømæssige forbedringer med.

Nul vibrationer
I modsætning til almindelig beton flyder SCC selv ud i støbeformen, og det skal derfor ikke vibreres. Det har medført en lang række fordele for blandt andet hørelsen og det fysiske helbred.

Tidligere var støjniveauet meget højt, når man trådte ind i produktionshallen, og mange jord- og betonarbejdere var særlig udsatte overfor rygskader samt skader nervebaner grundet højfrekvente bevægelser. Men det har ændret sig til det positive. Det mener Lars Nyholm Thrane fra Teknologisk Institut:

– SCC gav markante forbedringer af arbejdsmiljøet både i produktionshallerne, hvor betonelementerne bliver støbt og på byggepladserne, hvor in-situ betonen støbes i formene, siger Lars Nyholm Thrane.


Læs hele artiklen i Magasinet BETON-2-2017.

 

Relaterede artikler