Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Dansk Beton til Folkemøde

Dansk Beton var på Folkemøde i Allinge på Bornholm for at diskutere blandt andet energikrav til byggekomponenter, og hvad cirkulær økonomi og bæredygtighed vil komme til at betyde for betonproducenterne.

Folkemødet er en formidabel anledning til at diskutere politiske spørgsmål direkte med politikere og andre vigtige interessenter og til at få sine synspunkter ud over rampen.

Energikrav til byggekomponenter
Branchedirektør Thomas Uhd deltog i flere debatter med bl.a. energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), Pia Olsen Dyhr (SF), energiordfører Jens Joel (S), den grønne tænketank Concito, Dansk Energi og Klimarådet om bygningers rolle i den grønne omstilling, herunder hvilke energikrav der skal være til byggekomponenter.

Meldingen var klar hele vejen rundt: Energieffektivisering i bygninger og energikrav til byggekomponenter skal fylde mere i energipolitikken. Det er særligt relevant, fordi energiforliget fra 2008 skal genforhandles i efteråret, og dermed vil de fremadrettede energimæssige rammer for Bygningsreglementet blive redefineret.Hvad betyder cirkulær økonomi for byggematerialeproducenterne?
Cirkulær økonomi (CØ) er det nye sort. Regeringens har netop fået 27 CØ-anbefalinger – herunder flere som specifikt handler om byggeri. Eksempelvis er der en anbefaling om oplysningspligt om de væsentligste bygningskomponenter og indførsel af et materialepas, så man ved hvad bygninger består af. Bliver de forslag til virkelighed, vil det sandsynligvis medføre nye dokumentationsbehov og sigtet er, at det vil øge fokus på genbrug og genanvendelse. Begge ting som vil påvirke produktionen af beton.

For at diskutere CØ i byggebranchen havde Dansk Byggeri og Dansk Beton inviteret 25 toneangivende byggefolk og erhvervs- og energiordfører Ida Auken (R) til frokost og netværksdiskussion. Holdningen på mødet var, at der er en meget stor interesse for CØ og en lyst og vilje til at sætte øget fokus på CØ, så det bliver med stor sandsynlighed et emne, som producenter af beton vil komme til at skulle forholde sig til.

Specifikt blev beton nævnt af flere af deltagerne. Særligt genbrug og genanvendelse optager både nedrivere, entreprenører og bygherrer, som eksplicit efterspurgte mere genanvendelse af nedknust beton som tilslag i ny beton. Som en deltager sagde: ”Vi er klar til at bruge det, men mangler at betonproducenterne har det på hylden.”