Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Selvlysende beton forandrer byrummet

Uafhængigt af hinanden arbejder forskellige innovative virksomheder med at udvikle selvlysende beton- og cementoverflader.

Årsagerne er mange – først og fremmest vil selvlysende belægninger på cykelstier, fortove og trapper kunne spare en del strøm til gadebelysning. Men æstetikken er også en vigtig drivkraft bag projekterne for at kunne give ellers statiske betonoverflader – såsom facader – en helt ny glød om natten. 

Hvordan virker det så?

Teknologien med at bruge fosfor, der optager energi fra sollyset og dagen for så at afgive det i form af en svag glød, er ikke ny – den har eksisteret i årtier i ure, maling og sågar legetøj. Men at inkorporere fosforens egenskaber i et hårdt og uigennemsigtigt materiale som beton har været den største udfordring. 
José Carlos Rubio Avalos fra ingeniørfakultet ved San Nicolás de Hidalgo-universitetet i Mexico har har arbejdet med nye materialer til byggeindustrien gennem 17 år og er en af hovedkræfterne bag udviklingen. 
Han og hans forskerhold har måttet ændre på strukturen i den klassiske Portland-cement for at gøre den til en mere gelatineagtig masse, der tillader lyset fra polymerer med selvlysende egenskaber at trænge igennem. Betonen bevarer samme hårdhed og holdbarhed som ”almindelig” beton. 

Store kommercielle muligheder

Materialer, der optager sollyset om dagen og sender det ud igen, når det bliver mørkt, kan spare gadebelysning og forandre byrummet for altid. Derfor spås materialet en stor fremtid i beton- og byggebranchen for slet ikke at tale om landskabs- og bygningsarkitekter. 

Se, hvordan teknologien eksempelvis er blevet anvendt til at skabe en cykelsti i Holland inspireret af Van Goghs’ ”Stjernenatten”


 

Relaterede artikler