Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides
robotteknologi.jpg

Robotteknologi giver nye muligheder for beton

Med forskningsprojektet Bladerunner har byggebranchen fået en ny robotteknologi, der gør det muligt at skabe avancerede organiske former i beton meget hurtigere og billigere end hidtil.

Når Kirk Kapitals nye domicil efter planen står færdigt i Vejle i 2017, er det en ny robotteknologi, der står bag de fire runde tårne med buede udskæringer, der er tegnet af kunstneren Olafur Eliasson.

Hvor det tidligere var en tidskrævende, ressourcetung og i nogle tilfælde umulig opgave at realisere arkitekterne visioner af unikke byggerier med kurver og buer i de bærende konstruktioner, gør robotteknologien fra forskningsprojektet Bladerunner det nu muligt at producere støbeforme til komplicerede betondesigns både billigt og effektivt.

Bæredygtig metode

De forprogrammerede robotter udskærer ved hjælp af 3D-tegninger og glødetråd støbeforme i flamingo, hvorefter formen støbes i beton. På den måde er der ingen kreative begrænsninger og de miljømæssige ressourcer bliver også langt mindre, da flamingoen kan genanvendes i modsat til træ eller stål, der traditionelt er blevet anvendt til støbeforme.

Stor efterspørgsel

Både inden for dansk og internationalt byggeri er efterspørgslen på arkitektur med avanceret geometri hastigt voksende, og firmaet Odico, der fik den oprindelige idé til teknologien, får i dag forespørgsler fra hele verden.

Ud over projektet for Kirk Kapital, som er i fuld gang, har den nye robotteknologi bidraget til byggeprojektet ’The Opus’ i Dubai, som den verdenskendte arkitekt Zaha Hadid står bag.

Forskningsprojektet er gennemført i et samarbejde mellem Confac, DTU, DTI, Odico og GXN og har løbet fra 2013-2016.

Læs mere om projektet Bladerunner

Relaterede artikler