Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Dansk betondæk sætter verdensrekord i brandsikkerhed

En kombination af letbeton og traditionel beton med en særlig geometri giver SL-Dækket fire timers brandmodstandsevne.

Det ny, danske betondæk, SL-Dækket, sætter nye standarder for brandsikkerhed. Ved brandtesten på Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) modstod SL-dækket en brandpåvirkning på over 1.000 grader i fire timer uden problemer.

Ifølge Kristian Hertz, professor ved DTU og opfinder af SL-Dækket, er det en enestående teknisk bedrift. Ved testen blev et 2,4 meter bredt SL-dæk placeret ovenpå DBIs brandkammer i Hvidovre, hvorefter dækket blev belastet med tryk og udsat for varmepåvirkning i fire timer.

Selv om betonen til slut var rødglødende på hele undersiden, bøjede betonelementet ikke mere end syv cm ned. Temperaturen på oversiden af dækket var kun steget 58 grader efter de fire timer.

Årsagen til SL-Dækkets kraftigt forbedrede brandegenskaber skyldes en kombination af sædvanlig beton og letbeton. I SL-Dækket bruges den lette beton i en speciel buet geometri langs hele undersiden, som dermed beskytter både armeringen og den stærke beton mod afskalning.

Samtidig giver designet SL-Dækket stor spændvidde, lav vægt og god lydisolering. SL-Dækket produceres i et samarbejde mellem Abeo A/S, Perstrup Beton Industri A/S og ØSB A/S.

Læs mere

Relaterede artikler