Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Danmark er verdens bedste til holdbar beton

Dansk betonteknologi er efterspurgt i hele verden, fordi vi kan sikre betonkonstruktioner lang holdbarhed. På bare 30 år er Danmark kommet helt frem i betonens verdenselite

Danmark er sammen med lande som Sverige, Holland og Japan i den absolutte verdenstop, når det gælder betonteknologi. Det fastslår teknisk direktør Steen Lykke fra Femern A/S, der i de kommende år skal opføre verdens længste sænketunnel mellem Danmark og Tyskland.

Udviklingen begyndte i 1986 med Basisbetonbeskrivelsen, i fagkredse kaldet BBB. Baggrunden var en række holdbarhedsproblemer, der fik betonverdenen til at gå sammen om at udarbejde den første anvisning på beton med lang holdbarhed.

»Derefter har indsatsen for at sikre en lang levetid af de faste forbindelser over Storebælt og Øresund medført en udvikling af betonkvaliteten, der har givet genlyd verden over«, siger Steen Lykke.

Begge forbindelser er designet til en levetid på 100 år, før der er brug for renovering i væsentligt omfang. Konkrete undersøgelser af Storebæltsforbindelsen har dog vist, at levetiden vil være flere hundrede år mere.

Den danske betonviden er fx blevet brugt til Marmaray-tunnelen under Bosporus, Busan-tunnelen i Korea og tunnelen mellem Hong Kong og Macao.

Betonkonstruktionerne under Femern Bælt skal have en levetid på 120 år, som det nu er blevet sædvane ved anlægsprojekter i Danmark. Levetiden skal opnås ved at bygge videre på betonkravene fra Øresundsforbindelsen suppleret med de tekniske landvindinger, der er sket siden.

Læs mere om udviklingen af dansk beton i Magasinet Beton nr. 3/2014

Relaterede artikler