Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Multifunktionelt byrum vinder Dansk Landskabspris 2017

Forpladsen ved Nordvest Bibliotek og Kulturhus vinder af Dansk Landskabspris 2017.

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST.

Forpladsen ved Nordvest Bibliotek og Kulturhus vinder Dansk Landskabspris for en udvikling af et byrum, der både indbyder til ophold og aktivitet. På forpladsen er beton anvendt, som et robust, anonymt og modulærbart materiale, som var et krav til forpladsen. Beton er brugt til at udforme niveauforskelle på pladsen såsom ramper, trapper og plateauer. Desuden er beton anvendt som udsparinger, der beriger pladsen med beplantning og grønne områder. På den måde er der tænkt i nedsivning og forsinkelse af store mængder regnvand, som et vigtigt element til forpladsen.

– Forpladsen ved Nordvest Bibliotek og Kulturhus åbner sig mod omgivelserne. Er inkluderende og ikke afgrænsende, som man ellers kunne risikere ved en plads i et så trafikeret kryds. Det succesfulde resultat ses i den flittige brug af hus og forplads, der trods den hårde lokation altid er befolket. Forpladsen er på fineste vis et multifunktionelt byrum, der både rummer opholdsmuligheder og aktivitetsområder, samtidig med at det opfylder nutidens tilgængelighedskrav. Den rumskabende beplantning fremstår med stor frodighed og giver nicher, der tillader trygt ophold. Forpladsens terrasser og bede er sammentænkt med et LAR-anlæg, der både arbejder med nedsivning og forsinkelse. Forpladsen er et moderne anlæg, der slår på klassiske dyder. Som en del af projektet har teamet gennemført en vigtig og grundig borgerinddragelsesproces, der tjener til inspiration for branchen, siger landskabsarkitekt MDL og partner i ZoffmannHolm Landskabsarkitekter, Bo Holm-Nielsen, om vinderprojektet. 

Byliv og klimatilpasning i fokus
I år har der været en stigende interesse for Dansk Landskabspris. Det understøtter samfundets fokus på et rekreativt byrum og klimatilpasninger. 

– I år har vi haft ekstraordinært mange indstillinger til Dansk Landskabspris. Det vidner om, at landskabsarkitekturen er ved at genvinde momentum i byggebranchen. Næsten alle de indstillede projekter giver på forskellig vis noget til de offentlige rum samt deres lokalområder og fungerer på denne måde som katalysatorer for bylivet. Mange af projekterne kombinerer klimatilpasning med udvikling af grønne, rekreative miljøer. Når man eksempelvis i et samlet greb sikrer mod oversvømmelser og udvikler en forplads som et offentligt byrum, bliver resultatet en løsning, der både indeholder et socialt, økonomisk og miljømæssigt element, siger juryen om den stigende interesse for prisen. 

Om projektet
Forpladsen ved Nordvest Bibliotek og Kulturhus er udført af Schønherr, COBE og TRANSFORM, med Grontmij som ingeniør, Malmos A/S som entreprenør og Københavns Kommune som bygherre.

Læs mere om vinderprojektet.


Om prisen
 
Dansk Landskabspris uddeles i samarbejde mellem Park- og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder og Danske Landskabsarkitekter.

Juryen for Dansk Landskabspris 2017 er:

  • Knud W. Ø. Larsen, KWØL Landskab, landskabsarkitekt MDL. MAA - repræsentant for Danske Arkitektvirksomheder
  • Bo Holm-Nielsen, ZoffmannHolm Landskabsarkitekter, landskabsarkitekt MDL - repræsentant for Danske Landskabsarkitekter
  • Steen Himmer, Gentofte Kommune, landskabsarkitekt - repræsentant for Park og Naturforvalterne
  • Ane Cortzen, kulturchef for Kähler, arkitekt og grafisk designer - uvildig repræsentant
  • Laura Stamer, arkitekt og arkitekturfotograf – uvildig repræsentant



Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST.

 

Relaterede artikler